حامی فرهنگ سرمد چرا تأسیس شد و چه خدماتی را ارائه می‌دهد؟

 

مؤسساتی که در راستای فرهنگ اهل بیت کار می‌کنند و تاریخ دیرینه‌ای در جهان تشیع دارند نمی‎‌توانند نسبت به تحولات جهان مدرن آماده نباشند؛ چرا که خواسته و ناخواسته، این تحولات تأثیری مستقیم بر فعالیت‌های آنان داشته و خواهد شد. به همین دلیل رسیدگی و تلاش برای ارتقاء مؤسسات فرهنگی-دینی خود یک اقدام بنیادین، کلیدی و راهبردی در زمان حاضر است.

توسعۀ فرهنگی، در جهان جديد نياز به مؤسسات فرهنگی رشديافته‌ای دارد که با نيروی انسانی توانمند و سازماني کارآمد، بتوانند فعاليت اثربخشی را در مسير اهداف راهبردی خويش ارائه دهند و سازمان خود را مرتب بهبود داده و ماندگار سازند. سرمد رسالت خود را حمايت از مؤسسات فرهنگی- دينی در راستای تحقق چنين آرمانی تعريف کرده است و همزمان به دانش‌های جديد مديريت و صيانت از ظرافت و عمق فرهنگ دينی متعهد است. همچنين سرمد با احترام به تجارب فاخر مؤسسات سنتی دينی در صدد است سازوکارهای برون رفت اين مؤسسات از چالش هاي ناشی از تحولات نوين فرهنگی و اجتماعی را در اختيار اين مؤسسات قرار دهد. چالش‌هايي از قبيل چالش تأمين مالی، چالش راهبری نيروهای افتخاری، چالش اثربخشی کارها، چالش حضور در فضاي مجازی، چالش حفظ و ارتقاي نيروهاي کيفی، چالش راهبردهای بلند مدت و چالش کاهش مخاطبان.

در همین راستا، گروهی از خیرین، فعالان و مدیران در زمینۀ پیشبرد فعالیت‌های خیر فرهنگی اثربخش به این نتیجه رسیدند که ما نیاز به نهادی برای پشتیبانی مؤسسات فرهنگی داریم. جایی که بتواند در گام اول، به رصد چالش‌های این دست از مجموعه‌ها بپردازد و با توجه به عناصر مختلف اقداماتی برای گذر از این چالش‌ها را ترویج و اجرایی کند. حال در این گفتگو تلاش کرده‌ایم تا با توجه به چالش‌های مجموعه‌های فرهنگی، پنج خدمت محوری حامی فرهنگ سرمد را در بیان سید عبدالحمید ابطحی، مدیرعامل حامی فرهنگ سرمد و فعال فرهنگی، مرور کنیم.

  • بهبود راهبرد مؤسسات فرهنگی

مؤسسات فرهنگی در راستای موفقیت و اثرگذاری بر جامعة هدف خویش، نیاز دارند تا پیش از طراحی و اجرای اقدامات؛ راهبردها و اولویت‌های بلند مدت‌شان را نیز معین سازند. این مؤسسات باید تلاش کنند تا با توجه به ظرفیت‌ها، اهداف و مأموریت‌های خود، مسیر حرکت و چگونگی گام برداشتن در آن مسیر را برای مجموعه‌شان شفاف سازند. واحد «آموزش و مشاورة راهبردی» سرمد می‌کوشد تا از خلال همگامی با مؤسسات فرهنگی و ارائة خدمات مشاوره‌ای، آموزشی و پژوهشی، آنان را کارآمدتر سازد.

خدمات  واحد آموزش و مشاوره راهبردی:

  1. مشورت راهبردی به سازمان‌های فرهنگی-مذهبی
  2. آموزش اصول برنامه‌ریزی راهبردی
  3. انجام پژوهش‌های مورد نیاز مجموعه‌های تحت حمایت
  • ارتقاء دانش و مهارت ها مدیریتی مجموعه‌ها

مؤسسات فرهنگی-دینی همواره تلاش دارند تا سطح دینداری در جامعه هدف خود را افزایش دهند. امری که تحقق آن مستلزم وجود دانش مدیریتی کافی در این مؤسسات است. یک مجموعه فرهنگی اگر نتواند در برابر چالش‌های درون و برون سازمانی پیش روی خود تصمیماتی بهینه و درست اتخاذ کند؛ امکان موفقیت و دستیابی به اهدافش را از دست می‌دهد. به همین جهت، واحد «آموزش و مشاوره‌های مدیریتی-سازمانی» سرمد در پی آن است تا با طراحی و برگزاری دوره‌های آموزشی و همچنین ارائه خدمات مشاوره مدیریتی، مؤسسات فرهنگی را در راه رسیدن به اهداف‌شان همراهی کند.

خدمات  واحد آموزش و مشاوره مدیریتی-سازمانی:

  1. طراحی و برگزاری دوره‌های آموزشی
  2. ارائه مشاوره‌های مدیریتی به مؤسسات فرهنگی
  3. همراهی با مؤسسات در مسیر ارتقاء مدیریتی
  • مدیریت منابع مالی موسسات فرهنگی

پول برای یک اثرگذاری مشخص وارد سیستم می شود؛ بنابراین لازم است مجموعه‌های فرهنگی در قبال دریافت منابع مالی تعهد کافی داشته باشند. در گذشته بیشتر روش‌ها، روش های سنتی مبتنی بر اعتماد بوده و پول کنترل نمی‌شده است. اما در دانش مدیریت مسئله آن است که پول به جز آن‌که می تواند به تحقق یک اثر اجتماعی کمک کند می‌تواند در رشد سازمان‌ها نیز اثرگذار باشد

امروزه، مدل‌های حمایت مالی از مجموعه‌های فرهنگی، از قالب حمایت‌های سنتی به سمت مدل‌های سرمایه‌گذاری و فرهنگی نوین در حال تغییر است. واحد «تأمین مالی هوشمند» سرمد نیز می‌کوشد تا با راه‌اندازی «صندوق سرمایه‌گذاری فرهنگی» به حامیان مالی و همچنین فعالان فرهنگی در راستای ارتقاء فرایندهای تأمین مالی یاری رساند و از خلال استفاده از ابزارهای به‌روزِ ارزشیابی تاثیر اجتماعی و فرهنگی (Social Impact Evaluation) و طراحی و اجرای فرایندها و مکانیزم‌های پرداختِ اثربخشِ پول (Smart Money)، حمایت از مجموعه های فرهنگی را به صورت کارا، اثربخش و شفاف انجام دهد.

خدمات  واحد آموزش و مشاوره رسانه‌ای:

  1. مشاوره و اداره منابع مالی حامیان
  2. ارائه گزارش‌های شفاف از عملکرد مؤسسات فرهنگی
  3. ایجاد فرآیندهای ارزیابی تأثیر فعالیت‌ها در مؤسسات
  • آموزش و توانمندسازی رسانه‌های مؤسسات فرهنگی

رشد و توسعۀ رسانه‌های اجتماعی و ابزارهای نوین ارتباطی در دهه‌های اخیر، الگوی فعالیت افراد و سازمان‌ها را به کلی تغییر داده است. مجموعه‌های فرهنگی در این شرایط نه تنها نیاز دارند تا دانش خود را نسبت به اصول و جزئیات این رسانه‌ها و اثری که بر فعالیت‌های‌شان دارد به روز کنند بلکه استفاده از این ابزار برای ترویج بهتر ایده‌های‌شان را نیز ضروری می‌بینند. در همین راستا واحد «آموزش و مشاورۀ رسانه‌ای» سرمد، به اشخاص و مجموعه‌های فعال در حوزۀ فرهنگی-دینی کمک می‌کند تا بتوانند در کنار شناخت بسترهای رسانه‌ای نوین، خود نیز حضوری فعال و اثربخش در آنان داشته باشند.

خدمات  واحد آموزش و مشاوره رسانه‌ای:

  1. مشاوره و راهبری رسانه‌ای
  2. طراحی کمپین و برندینگ
  3. برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی
  • سرمایه و منابع انسانی

توجه به عنصر منابع انسانی در جهان جدید ابعاد مختلفی پیدا کرده که سرمد تلاش می کند در این زمینه نیز مؤسسات را پشتیبانی کند. توانمند‌سازی حرفه‌ای و سازمانی نیروهای انسانی یکی از اصولی است که تمامی سازمان‌ها باید به آن توجه کافی داشته باشد. نیروی انسانی خود درگیر مسائلی هستند که کارایی‌شان را کاهش می‌دهد و این مسائل ممکن است وضعیتی را فراهم سازد که سازمان را ترک کنند. بر این اساس تلاش بر آن است تا در حامی فرهنگ سرمد، به نیروی انسانی از زاویه زندگی شخصی نیز توجه شود.

در نتیجه، حامی فرهنگ سرمد نقش خود را پشتیبانی از سازمان هایی قرار داده است که تلاش می‌کنند خدمتی فرهنگی-دینی در محیط اجتماعی داشته باشند. البته لازم به ذکر است که تلاش سرمد بیشتر معطوف به خود سازمان‌ها است. در واقع نقش سرمد پر کردن خلاء حرفه‌ای معطوف به سازمان فرهنگی است و کمتر وارد حوزه‌های دانشی و بینشی مخاطبان خود می‌شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *