Givewell

معرفی بنیاد GiveWell

 بخش اول: داستان شروع

بنابر اطلاعات موجود در سایت گیوول، این بنیاد غیرانتفاعی در سال ۲۰۰۷م با هدف راهنمایی به خیرینی که می‌خواهند کمک‌هایشان را به صورت اثر بخش اعطاء کنند و شناسایی خیریه‌هایی که می‌توانند به صورت بهینه از منابع خود استفاده کنند و جمعیت بیشتری را از خطر بیماری و مرگ نجات دهند، تأسیس شده است. مؤسسۀ گیوول در این سال‌ها تلاش داشته از خلال ارزیابی دقیق عملکرد برخی از خیریه‌ها و معرفی «بهترین خیریه‌ها» و «خیریه‌های برجسته»، فضایی را فراهم آورد تا کمک‌های خیرین، به دور از رقابت‌ها و تبلیغات، به صورت بهینه و دقیق هزینه شود. گزارش این بنیاد نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۹ خیرین توانسته‌اند از طریق گیوول مبلغی حدود ۱۵۰ میلیون دلار را به صورت مستقیم به خیریه‌های منتخب اعطاء کنند؛ مبلغی که کارشناسان گیوول معتقدند خیریه‌ها توانسته‌اند با کمک آن، از مرگ ۱۹ تا ۳۲ هزار نفر جلوگیری کنند، خدمات درمانی برای بیش از ۱۲ هزار کودک مبتلا به بیماری کرم انگلی ارائه و بیش از ۱۴ هزار خانواده را تحت پوشش یارانۀ نقدی قرار دهند.

مروری بر گزارش‌ها و فعالیت‌های بنیاد گیوول بیش از پیش این سولات را پررنگ می‌کنند که این بیناد چرا و چگونه کار خود را آغار کرده؟ ارزیابی خیریه‌ها به چه صورتی انجام می‌شود و این بنیاد تا به امروز چه سیاست‌هایی را در جهت امتداد حیات سازمانی خود اتخاذ کرده است؟ در ادامه به این پرسش‌ها خواهیم پرداخت.

داستان گیوول از کجا شروع شده؟

ایدۀ گیوول برای نخستین بار هنگامی شکل‌گرفت که مؤسسان آن، هلدن کارنوفسکی[۱] و الی هسنفلد[۲]، با پرسش «من باید به کجا کمک کنم؟» مواجه شدند. آنان همراه با برخی دیگر از دوستان که تلاش داشتند تا راهی برای اعطاء کمک‌های‌شان به صورت بهینه و کارآمد پیدا کنند؛ دست به جمع‌آوری اطلاعاتی زدند که می‌توانست به آنان کمک کند. بررسی‌های اولیۀ آنان نشان می‌داد که از مجموع خیریه‌های عمومی در آمریکا، ۲۶۲۵ خیریه سالانه ۱۰۰ میلیون دلار و ۸۸۸۱۲ خیریه سالانه ۱ میلیون دلار دریافت می‌کنند. آنان بدون شک نمی‌توانستند تمامی این خیریه‌ها را مورد ارزیابی قرار دهند اما دو پرسش اساسی را پیش روی خود می‌دیدند: الف) خیریه‌ها با پول‌های دریافتی چه کار می‌کنند؟ ب) چه مدارکی دال بر آن وجود دارد که فعالیت این خیریه‌ها به مردم کمک می‌کند؟

مؤسسان گیوول پس از بررسی‌های بیشتر دریافتند که اطلاعاتی موردنظرشان نه تنها الزاما در سایت‌های خود خیریه‌ها وجود ندارد بلکه در گزارش‌های بنیادهای عمومی نیز یافت نمی‌شود؛ چرا که اغلب این گزارش‌ها صرفا به امور مالی خیریه‌ها توجه داشته‌اند نه نوع عملکرد و میزان اثربخشی آنان. بالاخره پس از چندین ماه مطالعه و ارزیابی، کارنوفسکی، هسنفلد و شش تن از دوستان‌شان با بودجه ای ۳۰۰ هزار دلاری در سال ۲۰۰۷ کار خود را آغاز می‌کنند. آنان تلاش داشتند فضایی را ایجاد کنند تا به دور از رقابت‌های تبلیغاتی، خیرین نه تنها بتوانند کمک‌های‌شان را به خیریه‌هایی اهداء کنند که قابلیت استفادۀ اثر بخش و گسترده از آن منابع مالی داشته باشند بلکه تمام این فرایند در وضعیتی کاملا شفاف روی دهد.

 

GiveWell

گیوول مسیر خود را چگونه آغاز کرد؟

گروه گیوول در بررسی‌های اولیۀ خود متوجه شده بود که خیرین خرد، نقشی اساسی در حجم کمک‌ سالانه به خیریه‌ها دارند[۳]. به همین جهت این گروه، مخاطب خود را افرادی حقیقی‌ای قرار داد که قصد دارند به صورت محدود در زمان‌های مختلف دست به کمک‌های انسان‌دوستانه بزنند. بنابراین گیوول قصد داشت تا از طریق شناسایی خیریه‌های کارآمد و انتشار ارزیابی‌های خود در مورد آنان به خیرین خرد کمک کند تا منابع مالی‌شان را در اثربخش‌ترین فضاها هزینه کنند.

در این راستا گیوول با توجه به سیاست معرفی محدود[۴] خود، همواره دو لیست از خیریه‌های ارزیابی شده را منتشر می‌کند. لیست اصلی که همان «بهترین خیریه‌‌ها» است؛ اغلب از ۹ خیریه تشکیل شده که تمرکز گیوول بر معرفی و تسهیل کمک به آنان است. افراد می‌توانند با مراجعه به صفحۀ بهترین خیریه‌ها، علاوه بر خواندن ارزیابی هر خیریه که توسط گیوول تدوین شده، تمامی مدارک و اسناد خیریۀ مدنظر را نیز مشاهده و مستقیما کمک‌های خود را به آن خیریه واریز کنند. اما لیست دیگر، فهرستی از «خیریه‌های برجسته» است؛ خیریه‌هایی که هرچند در لیست بهترین‌ها قرار نگرفته‌اند اما به دلیل عملکرد مطلوب، ارزیابی آنان در صفحۀ خیریه‌های برجسته قابل مشاهده است و امکان کمک به آن‌ها نیز وجود دارد. همچنین گیوول در جهت حمایت از توسعۀ خیریه‌ها و ارتقاء کارایی آنان، امکانی فراهم کرده تا یک خیریه بتواند با استفاده از کمک هزینۀ گیوول، فعالیت‌هایش را گسترش و احتمال قرار گرفتن‌ خود در لیست بهترین خیریه‌ها را افزایش دهد.

چه خیریه‌هایی برای ارزیابی انتخاب می‌شوند؟

گیوول دو دسته از خیریه‌ها را مورد ارزیابی قرار می‌دهد که عبارتند از:

  • خیریه‌هایی که تمرکزشان بر روی یک یا جند برنامۀ دارای اولویت از جانب گیوول باشد. این اولویت‌ها از دو ویژگی برخودارند؛ الف) شواهد اثربخشی آنان دارای اعتبار بیرونی بالایی است، بدین صورت که می‌توان مطمئن بود اگر اجرایی شوند جمعیت فراوانی از مرگ یا بیماری نجات پیدا می‌کنند، ب) مقرون به صرفه نیز هستند[۵].
  • خیریه‌هایی که ارزیابی قابل قبولی از برنامه‌ها‌ی‌شان داشته باشند و تاثیر آن برنامه‌ها توسط دو موسسۀ Development Media International[۶] و [۷]Living Goods مورد بررسی و تأکید قرار گرفته باشد.

برای مطالعۀ ادامه گزارش، به متن «معرفی بنیاد Givewell: روش گیوول در اثرسنجی» مراجعه کنید.

 

پانوشت

۱  Holden Karnofsky

۲  Elie Hassenfeld

۳  در سال ۲۰۰۵، ۷۶.۵% کل کمک‌های انسان‌دوستانه در آمریکا توسط خیرین خرد تأمین شده است.

۴ گیوول به جای رتبه‌بندی و معرفی خیل عظیمی از خیریه‌ها سعی دارد تا با برجسته کردن تعداد محدودی از آنان (با توجه به معیارهای موجود)، فرصتی برای کمک کردن موثر و مطمئن را فراهم کند.

۵  برخی از این اولویت‌ها عبارتند از: توزیع حشره‌کش و پشه‌بند (تورهای ایمن) برای جلوگیری از بیماری مالاریا، معالجۀ بیماری‌های انگلی کودکان، انتقال مستقیم پول (یارانه) به خانواده‌ها و … برای مشاهدۀ لیست کامل این اولویت‌ها، به سایت گیوول مراجعه کنید.

۶  گروه Development Media International تلاش دارند تا از طریق تولید محتوای رسانه‌ای به ترویج و توسعۀ بهداشت عمومی و ارزیابی چنین مداخلاتی در برخی کشورهای آفریقایی بپردازند.

۷  Living Goods گروهی با تمرکز بر فناوری‌های جدید است که قصد دارد تا با ایجاد شبکه‌ای دیجیتال از کارکنان بهداشت، خدمات بهداشتی با کیفیت و تأثیر‌گذار در برخی کشورهای آفریقایی ارائه دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *