Global Priorities Institute

معرفی موسسه اولویت‌های جهانی

بخش دوم: عملکردهای موسسه

 

در متن «معرفی موسسه اولویت‌های جهانی: شکل‌گیری موسسه» تلاش کردیم تا زمینه‌های شکل گیری این موسسه و اهداف آن را توضیح دهیم. حال در این نوشتار بیشتر به عملکردهای موسسه جی‌پی‌آی در حوزۀ اولیت یابی خواهیم پرداخت.

موانع احتمالی پیش ‌روی مؤسسه جی‌پی‌آی

برخی ممکن است بر چنین باوری باشند که این تحقیقات و پژوهش‌های بنیادی مؤسسه جی‌پی‌آی بسیار دشوار هستند؛ یا بعضاً ممکن است توسط سیاست‌مداران و یا مسئولین دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی نادیده گرفته شوند و یا ممکن است تصور شود که تحقیقات مؤسسه اولویت‌های جهانی نمی‌تواند به نتایج دقیق‌تری از سطح عالی دانش فعلی ما برسد.

البته یکی از موانع در این میان آن است که تنها اقلیتی از فعالین اعم از فعالین نهادی و یا فردی به اهمیت این موضوع توجه می‌کنند که با به دست آوردن اولویت‌بندی می‌توان بیشترین اثربخشی را داشت. بسیاری از افراد اطلاعات و یا ادراک کافی از تعیین اولویت‌ها و اقدامات بر اساس ارزیابی‌های فکری دقیق و مبتنی بر شواهد را ندارند؛ از طرفی دیگر حفظ بی‌طرفی اخلاقی به دور از در نظر گرفتن منافع جریان‌های مختلف در تعیین اولویت‌های جهانی با هدف شکل دادن به بیشترین منافع اجتماعی نیز حائز اهمیت خواهد بود و این مهم با به‌کارگیری ایدۀ ارائه پژوهش‌های دانشگاهی به دست می‌آید. اعتقاد اصلی مؤسسه جی‌پی‌آی این است که وجود یک پایگاه گسترده از تحقیقات با کیفیت بالا در مورد این چالش‌ها، و (به طور مرتبط) تمرکز بیشتر بر روی این مسائل در محیط دانشگاه، پیش‌شرط اتخاذ گسترده یک رویکرد مبتنی بر اثربخشی در اولویت‌بندی جهانی است.

دستور کار پژوهشی مؤسسه جی‌پی‌آی

حال باید بدین موضوع بپردازیم که مؤسسه جی‌پی‌آی چگونه اهداف خود را در پس ایدۀ‌ پژوهش‌های بنیادی در جهت کشف اولویت‌های جهانی پی می‌گیرد. مؤسسه جی‌پی‌آی بر اساس چشم‌انداز و ماموریتی که دارد برای خود،کارکنان و محققانی که با آن همکاری می‌کنند؛ در طی بازه‌های زمانی متفاوت (برای مثال هرسال و یا هر دوسال یک‌بار) یک دستور کار پژوهشی را منتشر می‌کند و در نهایت براساس آن دستور کار پژوهشی پژوهشگران حوزه‌های مختلف که تمایل به همکاری دارند را جذب می‌کند و بر طبق برنامه‌ها و سیاست‌های مؤسسه بودجه تحقیقاتی به این پژوهش‌ها اعطا می‌شود. مؤسسه جی‌پی‌آی تاکید دارد بر آن که آنچه در دستور کار پژوهشی ذکر می‌شود موضوعات تحقیقی گسترده و با ابعاد جهانی است و نه موضوعاتی جزیی منطبق با پژوهش‌ها و مقالات دانشگاهی فردی و در این میان اولین قدم آن است که سوالات و مسائلی با ابعاد جهانی و اثربخش انتخاب و مطرح شوند.

طبق دستور کار پژوهشی، ساختار بررسی مسائل و مطالعات در مؤسسه به دو بخش مجزا می‌شود. بخش اول آنچه را که  مؤسسه  جی‌پی‌آی پارادایم طولانی‌مدت می‌نامد، ترسیم می‌کند. این پارادایم حول این ایده متمرکز می شود که به دلیل وسعت بالقوه آیندۀ تاریخ بشریت، تعیین‌کنندۀ اصلی سیاست بهینه و اثربخشی و بهره‌وری، خیرخواهی و سایر اقدامات، تأثیرات آن سیاست‌ها و اقدامات بر طولانی مدت است. در این بخش به جای ملاحظات فوری بر برنامه‌های طولانی مدت متمرکز بر آینده تاکید می‌شود. این پاردایم شامل دو جزء کلیدی است، اول آن‌که همه تاثیرات اقدامات و سیاست‌گذاری‌ها باید در نظر گرفته شده و فقط محدود به تاثیرات مستقیم نشود. نکته دوم آن است که در ارزیابی سیاست‌ها و اقدامات و اولویت‌بندی چالش‌ها نباید وزن‌های متفاوتی را برای رفاه افراد بر اساس موقعیت جغرافیایی و حتی زمانی تعیین کرد. در واقع پژوهش‌های این پارادایم بر این مبنا شکل می‌گیرند که محقق باید به دنبال ارزیابی پیامدهای بلندمدت اقدامات باشد چرا که بهبود وضعیت آینده جهان از همین مسیر عبور می‌کند. بخش دوم موضوعاتی را پوشش می‌دهد که مختص دیدگاه بلندمدت نیستند، اما در ارتباط با عوامل دیگر تحت عنوان اولویت‌های جهانی مطرح می‌شوند.

در ادامه مؤسسه جی‌پی‌آی، اساس برنامه‌های پژوهشی دیگر خود را در قالب سه ضمیمه در سند دستور کار پژوهشی خود بیان می‌کند. ضمیمۀ اول حوزه‌های پژوهشی و زمینه‌های بیشتری از تحقیقات احتمالی را نشان می‌دهد که می تواند مأموریت جی‌پی‌آی را افزایش دهد، اما خود مؤسسه در جهت تمرکز بر اهداف و ماموریت فعلی خود، در حال حاضر یا در آینده‌ای نزدیک روی این بخش کار نمی‌کند. ضمیمۀ دوم زمینه‌هایی از ادبیات دانشگاهی موجود را نشان می‌دهد که به عنوان حوزه اختصاصی برای موضوعات این دستور کار تحقیقاتی عمل می‌کند. ضمیمۀ سوم شامل مباحث غیررسمی است که مؤسسه جی‌پی‌آی آن‌ها را دنبال می‌کند.

شیوۀ تامین مالی مؤسسه جی‌پی‌آی

در ارتباط با شیوۀ تامین مالی و اعتبارات مؤسسه طبق آنچه در سایت مؤسسه وجود دارد، این مؤسسه شیوه‌های متفاوتی را به‌کار می‌گیرد. از آن‌جا که مؤسسه تحت عنوان یک مؤسسه تحقیقاتی زیر پوشش دانشگاه آکسفورد است، برخی منابع از طریق دانشگاه و برخی دیگر از محل مالیات‌هایی که توسط دولت گرفته می‌شوند، تامین می‌گردند. علاوه بر آن راه ارتباطی میان مؤسسه و علاقه‌مندان نیز برای کمک مالی و حمایت از مؤسسه وجود دارد و علاقه‌مندان این حوزه نیز در راستای تامین مالی پروژه‌های پژوهشی همکاری می‌کنند. مؤدیان مالیات کشورهای آمریکا و کانادا می‌توانند به عنوان کمک‌های خیریه‌ای از طریق بخش آمریکایی‌ها برای آکسفورد، مبالغی را در جهت پیشبرد اهداف مؤسسه اعطا کنند، زیرا بخشی از تامین اعتبارات مؤسسه به‌واسطه همین کمک‌های مردمی صورت می‌گیرد. طبق گزارش سالانه مربوط به سال ۲۰۲۰ مؤسسه جی‌پی‌آی توسط پروژه پروژۀ بشردوستانه [۱] دو و نیم میلیون پوند دریافت کرده و مبلغ ۰.۶ میلیون پوند توسط تعدادی از اهداکنندگان خصوصی دیگر اعطا شد.

نحوه گزارش‌دهی مؤسسه جی‌پی‌آی

مؤسسه جی‌پی‌آی گزارش فعالیت‌های خود را در قالب صفحه وب و همینطور در قالب فایل پی‌دی‌اف در سایت خود قرار داده است تا علاقه‌مندان و مخاطبان این مؤسسه فعالیت‌های پژوهشی آن را دنبال کنند. این گزارش‌ها به‌طور معمول همراه با جزییات در دو قالب قابل دسترسی هستند، قالب اول گزارش سالانه‌ای است که مؤسسه در پایان هرسال از فعالیت‌های پژوهشی خود شامل جزییات اهداف، میزان دستیابی به آن‌ها و مقالات و پژوهش‌های انجام شده ارائه می‌دهد و در بخش گزارش سالانه در سایت مؤسسه در دسترس است. علاوه بر این در بخش رویدادها سایت مؤسسه نیز امکان دسترسی به گزارش‌های سایت در خصوص سمینارها و رویدادهای برگزار شده توسط مؤسسه امکان‌پذیر است.

جمع‌بندی

مؤسسه جی‌پی‌آی به عنوان مرکز تحقیقاتی بینارشته‌ای متعلق به دانشگاه آکسفورد تلاش می‌کند تا با فعالیت در زمینه پروژه‌های پژوهشی با تاکید بر حوزه فلسفه و اقتصاد و همکاری با گروه‌‌های دانشگاهی و پژوهشگران، چالش‌ها و مسائل جهانی مختلف را شناسایی کرده و با مطالعه بر روی آن‌ها اثربخشی تصمیم‌گیری سازمان‌ها و نهادها را با اولویت‌بندی این مسائل با ابعاد جهانی و طولانی‌مدت با نگاهی به آینده و در ادامه هدایت درست و اصولی منابع مالی و اعتبارات و سرمایه‌گذاری بر آن حوزه‌ها، بیش‌تر سازد. این مؤسسه به دنبال تحقق چشم‌انداز خود یعنی جهانی که در آن با استفاده از پژوهش‌ها و دلایل و شواهد، اولویت‌های جهانی تعیین شده و پس از آن با سرمایه‌گذاری بر آنان بیشترین تاثیر به عمل می‌آید، در تدام انجام ماموریت خود یعنی انجام و ترویج پژوهش‌های دانشگاهی در ذیل چارچوب دستور کار پژوهشی خود دنبال می‌کند. فعالیت‌های مؤسسه پس از شروع همه‌گیری کرونا و متاثر از آن بیشتر در قالب ویدئو کنفرانس و البته به دور از تجمع افراد ادامه پیدا کرده است. مؤسسه به عنوان مؤسسه‌ای تازه‌تاسیس در تلاش است تا با استفاده از به‌کار بردن فرمت‌های نوین، استخدام نیروهای جدید و گسترش همکاری‌های خود اهدافش را دنبال کند. و  در نهایت آن‌که مؤسسه به دنبال آن است تا بتواند با ارائۀ نتایج پژوهشی منطبق بر استدلال و واقعیت‌های علمی، بودجه سازمان‌ها و افراد را به سمتی هدایت کند که در میان مسائل و معضلات بسیار در جهان و با وجود منابع محدود ما بتوانیم شاهد بهبود شرایط زندگی افراد و بالارفتن کارایی پروژه‌ها در سطحی جهانی باشیم.

پانوشت

۱  Open Philanthropy Project

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *